slide 1

Bine ati venit la
Centrul de sanatate ARAS!

slide 2

Directioneaza 2%

din impozitul tau pe venit catre Centrul de Sanatate ARAS. TU ai puterea de a schimba lumea in care traiesti.

vezi detalii

slide 4

Accesand serviciile Centrului de sanatate ARAS ajutati, la randul dumneavoastra, alti oameni

Confidentialitate

Profesionistii Centrului de sanatate ARAS acorda o deosebita atentie confidentialitatii. Conform legislatiei in vigoare, tot personalul centrului cunoaste si respecta Codul Deontologic al Colegiului Psihologilor din Romania/ Colegiul Medicilor din Romania si Legea sanatatii mintale si protectiei persoanelor cu tulburari psihice.

Toate informatiile dezvaluite in cadrul centrului, precum si identitatea si diagnosticul persoanelor care apeleaza la aceste servicii sunt protejate de reglementarile mai sus mentionate.

Cazurile  in care pot fi folosite sau dezvaluite informatii cu caracter personal sunt:

Tratament: Putem folosi informatia legata de starea dumneavoastra de sanatate doar pentru a va oferi servicii profesioniste.

Dezvaluire: Putem dezvalui si/sau impartasi informatiile cu caracter personal  cu alti profesionisti din domeniul sanatatii care va ofera tratament si/sau alte servicii conexe doar cu acordul dumneavoastra.  Acesti profesionisti vor avea o politica de confidentialitate asemanatoare. Informatiile cu caracter personal pot fi deasemenea dezvaluite familiei dumneavoastra, prietenilor si/sau altor persoane pe care alegeti sa ii implicati in ingrijirea dumneavoastra, doar daca sunteti de acord sa se procedeze in acest fel.

Urgente: Putem folosi sau dezvalui informatii cu caracter personal pentru a notifica sau pentru a asista in notificarea unui membru al familiei ori a oricarei persoane responsabile de ingrijirea dumnevoastra in cazul unei urgente care se refera la ingrijirea dumneavoastra, locatia, starea generala sau decesul dumneavostra. Va vom consulta cu privire la aceasta utlizare sau dezvaluire a informatiilor cu caracter personal.

La solicitarea organelor juridice: Putem folosi sau dezvalui informatiile cu caracter personal cand acest lucru este cerut de lege (hotarari judecatoresti sau administrative, somatii sau alte proceduri legale).

Abuz sau neglijare: Putem folosi informatiile cu caracter personal pentru a le transmite autoritatilor responsabile, in cazul in care consideram ca sunteti o posibila victima a abuzului, neglijarii sau violentei domestice sau o posibila victima a altor infractiuni. Aceste informatii vor fi dezvaluite doar in masura in care este necesara prevenirea unei amenintari serioase asupra sanatatii sau sigurantei dumnevoastra sau a altora.

Responsabilitati legate de sanatatea publica: Vom dezvalui informatii cu caracter personal pentru a raporta probleme legate de un produs medicamentos, reactii la medicamente, expunerea la o anumita boala/infectie si pentru a preveni si controla boala, ranirea si/sau dizabilitatea.
Servicii de marketing in domeniul sanatatii: Nu vom folosi informatiile cu caracter personal in scopuri comerciale, cu exceptia cazului in care avem in scris acordul dumneavoastra.

Dreptul la confidentialitate

Dreptul la confidentialitate se aplica tuturor persoanelor majore. In cazul minorilor si al celor care, din motive de santate mintala, se afla sub tutela, acestia au dreptul la o confidentialitate partiala. Adica, nici una din informatiile privitoare la acestia, capatate in timpul psihoterapiei, nu poate fi dezvaluita unei a treia parti, cu exceptia parintilor sau tutorilor, decat cu acordul scris al acestora din urma.

Daca in privinta copiilor mici si a persoanelor cu handicap nu exista nici un fel de controverse legate de limitarea confidentialitatii, in privinta adolescentilor, mai ales in cazurile in care psihoterapia este initiata si platita de acestia, exista si pareri privind dreptul exclusiv la confidentialitate al acestora. Daca din punct de vedere etic un asemenea punct de vedere poate fi acceptat, din punct de vedere legal discutia este inutila, intrucat legea da dreptul parintilor sau tutorilor de a fi informati cu privire la minorul aflat in grija lor. In acest caz, psihoterapeutul trebuie sa tina cont de principiul „primum non nocere” si sa ofere, daca i se cere, numai acele informatii care nu sunt de natura a aduce vreun prejudiciu adolescentului.

Exceptii de la regula confidentialitatii

Exista cateva situatii in care informatiile privind clientul sau pacientul unui psihoterapeut pot fi divulgate catre o a treia parte. Cea mai frecventa situatie este aceea in care psihoterapeutul cere permisiunea clientului pentru a face acest lucru, fie in interesul direct al clientului (ca de exemplu, in cazul cererii de informatii venite din partea medicului curant al clientului), fie in interesul psihoterapeutului (doreste sa faca o prezentare de caz in care este necesar a preciza detalii care pot duce la identificarea clientului).

Exista insa si situatii in care consimtamantul clientului nu este necesar pentru divulgarea unor informatii. Desi exista inca dezbateri privind unele dintre aceste exceptii, toata lumea e de acord ca aceste exceptii exista si ca pacientul are dreptul de a le cunoaste inca de la inceputul psihoterapiei. In cadrul interviului initial cu un client, ar trebui atins si acest punct al confidentialitatii si al exceptiilor sale. Aceste informatii pot fi oferite clientului fie oral, fie sub forma unui document. A nu face acest lucru nu este atat un comportament neetic ( desi unele coduri etice prevad obligativitatea psihoterapeutului in acest sens) , cat mai degraba un comportament care poate duce la probleme, ceva mai tarziu.

Care sunt aceste exceptii? Codul etic al profesiei de psiholog precizeaza ca fac exceptie de la regula confidentialitatii acele situatii in care incalcarea confidentialitatii este necesara (s.n.: nu „permisa”, ci „necesara”):

  • pentru protectia sanatatii publice,
  • pentru prevenirea unui pericol iminent,
  • pentru prevenirea savârsirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte.

Nu reprezinta incalcari ale confidentialitatii impartasirea unor informatii obtinute in cadrul relatiei psihoterapeutice catre o terta persoana, in scopul unei supervizari, sau catre public, in scopul unei comunicari cu caracter stiintific, atata timp cat cel care face acest lucru s-a asigurat ca a eliminat sau modificat toate acele informatii care ar putea duce la identificarea clientului. Adica, au fost eliminate din prezentare numele si toate acele informatii care pot individualiza si identifica cu relativa usurinta o persoana (de genul, „presedintele celei mai mari companii de nu-stiu-ce din Romania”). Daca este esentiala comunicarea unor date care pot duce la identificarea clientului, psihoterapeutul trebuie sa ceara permisiunea clientului in prealabil.

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

Conditii de Utilizare

Facebook

Program

Programari/Informatii:
fix: 0212 100 747
mobil: 0740 303 744
e-mail: office@centrularas.ro

  • Luni-Vineri: 7:00 - 20:00
  • Sambata & Duminica: Inchis

Formular de contact